Algemeen

Aan de hand van beide kenteken bewijzen moet je in staat zijn om de belangrijke gegevens van de combinatie te achterhalen (het merk van de aanhangwagen staat bijvoorbeeld ook op het kentekenbewijs maar is niet direct van belang voor het rijden). Deze gegevens kun je globaal in drie groepen indelen:

1. de afmetingen van de combinatie. Dus de lengte, breedte en hoogte. Belangrijk om te weten bij bruggen, viaducten en straten met andere geslotenverklaringen.
2. de gewichten van de combinatie. Wat weegt de aanhangwagen leeg, wat mag hij laden, wat is het totaalgewicht enz.
3. mag de aanhangwagen aan het trekkend voertuig gekoppeld worden. Oftewel, voldoet de combinatie, naast het niet overschrijden van de afmetingen en gewichten, verder nog aan de wettelijke eisen.

Ad. 1: De meeste afmetingen zijn te vinden op het kentekenbewijs. De hoogte van een voertuig staat echter niet op een kentekenbewijs. Dit is omdat de hoogte kan veranderen door o.a. lading. De hoogte zal dus opgemeten moeten worden.

Ad. 2: Voor wat betreft de gewichten staat alles op het kentekenbewijs van de vrachtwagen en aanhangwagen, behalve natuurlijk het gewicht van de lading. Dit zou je op o.a. een weegbrief kunnen terugvinden. Voor de verdeling van de lading over de laadvloer kijk je wat de gewichtsverdeling op de as(sen) mag zijn. In geval van een middenasaanhangwagen (één-assige aanhangwagen) is dit zoveel mogelijk boven de as. Hierbij moet er wel op gelet worden dat de koppelingsdruk niet overschreden wordt. Dit staat op het kentekenbewijs van de aanhangwagen onder maximum last onder de koppeling.

Ad. 3: Hiervoor moet je kijken of :

  • Het totale gewicht van de aanhangwagen het maximale trekgewicht van de vrachtwagen niet overschrijdt. Dit staat onder maximum massa aanhangwagen/oplegger op het kentekenbewijs. Let hierbij wel op dat de vrachtwagen een middenasaanhangwagen mag trekken met een maximum massa van 12000 kg. Dit staat onder bijzonderheden.